zaterdag 22 oktober

Outcast – Matangi Quartet

Componisten zijn niet altijd vrij om te componeren wat ze willen. Dit programma is een ode aan de muzikale ‘outcast’: drie Sovjet-Russische componisten die muziek schreven die gevaarlijk indruiste tegen de smaak van het regime waaronder zij leefden.

Met hun werk, dat als ‘avant-gardistisch ‘of ‘westers’ werd aangemerkt, staken zij hun nek uit en riskeerden daarmee hun carrière of – in het geval van Dmitri Sjostakovitsj onder Stalin – zelfs de persoonlijke vrijheid. Zo had Sjostakovitsj een gepakte koffer klaarstaan voor het geval hij door de KGB zou worden opgepakt. Ook Alfred Schnittke werd door zijn eigen overheid danig dwarsgezeten; zijn werk werd met argusogen bekeken en uitvoeringen werden regelmatig gedwarsboomd. De Oekraïense componist Valentin Silvestrov staat, naast zijn muzikale oeuvre, bekend om zijn politieke engagement tegenover de machthebbers van de voormalige Sovjet-Unie en het huidige Rusland. Matangi Quartet is vurig pleitbezorger van Silvestrov’s muziek en heeft een bijzondere persoonlijke en muzikale band met hem opgebouwd. In 2017 was hij Artist in Resident van Matangi’s eigen (Un)heard Music Festival.

Programma

Alfred Schnittke              Strijkkwartet no.3

 1. Andante
 2. Agitato
 3. Pesante

Valentin Silvestrov         Strijkkwartet no.2

-pauze-

Dmitri Shostakovich       Adagio & Allegretto (Elegy & Polka)

Dimitri Schostakovich    Strijkkwartet no.8

 1. Largo
 2. Allegro Molto
 3. Allegretto
 4. Largo
 5. Largo

Musici

 • Matangi Quartet

  Strijkkwartet

Kaartprijs

Details

 • Datum

  zaterdag 22 oktober 2022
 • Aanvang

  20.00 uur
 • Plaats

  Goes
 • Locatie

  De Mythe

Kaarten via de Mythe, informatie volgt

Abonneren op de nieuwsbrief

U kunt zich abonneren op onze gratis nieuwsbrief die ongeveer acht keer per jaar verschijnt en per email naar u wordt verzonden. U blijft dan op de hoogte van onze concerten en ons programma.

U kunt zich uitschrijven voor de nieuwsbrief door in de nieuwsbrief onderaan op 'uitschrijven' te klikken.

Stichting Kamermuziek Zeeland

Contact