ANBI

De Stichting Kamermuziek Zeeland is enkele jaren geleden al door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

ANBI

Stichting Kamermuziek Zeeland is enkele jaren geleden al door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dat betekent dat u fiscaal voordelig periodiek een schenking kunt doen aan onze stichting. Periodieke giften geven u de mogelijkheid om het betaalde bedrag volledig af te trekken voor de inkomstenbelasting. Er geldt dan geen drempel of maximum waardoor het belastingvoordeel van een periodieke gift bijna altijd groter is dan dat van een eenmalige schenking (donatie).

Indien u Stichting Kamermuziek Zeeland wilt steunen door middel van een periodieke gift heeft u een (extra) belastingvoordeel en geeft u onze stichting nog meer langdurig vertrouwen om prachtige concerten te presenteren. Schenkt u uw belastingvoordeel mee? Dan zorgen wij dat uw hogere donatie een passende muzikale bestemming krijgt.

Door onze registratie als culturele ANBI, mag uw donatie aan ons bij aftrek met 25% worden verhoogd; dit kunt u bij een periodieke en losse donatie altijd benutten.

Schenken met een optimaal belastingvoordeel is eenvoudig te realiseren. Wij regelen dit graag voor u. Heeft u vragen over deze vorm van schenken of wilt u gelijk uw bestaande donatie omzetten in een periodieke donatie? Neem dan contact op via: secretariaat@kamermuziekzeeland.nl of bel met 0118-650892.


In het kader van transparantie en verantwoording worden onderstaande gegevens openbaar gemaakt.

Naam:

Stichting Vrienden Kamermuziek Zeeland

KvK-nummer : 41114519

RSIN-nummer: 009791449

BTW-nummer: NL009791449B01

Contactgegevens:

Postadres: v.d. Spiegelstraat 21D 4461LJ Goes

Telefoon: 0651981607

E-mailadres: secretariaat@kamermuziekzeeland.nl

Doelstelling

De Stichting stelt zich ten doel: het organiseren van kamermuziekevenementen in de provincie Zeeland.

Beleidsplan

Om de doelstelling te verwezenlijken organiseert de Stichting gedurende het jaar een serie kamermuziekconcerten in zowel Middelburg (Zeeuwse Concertzaal) als Goes (De Mythe) en jaarlijks een 10 daags Muziekfestival in verschillende regio’s in Zeeland. De doelstelling van de stichting is dit in de komende jaren uit te breiden

Als uitgangspunt bij het organiseren van deze concerten streven wij er naar om naast gerenommeerde ensembles ook jonge musici uit te nodigen die aan het begin van hun carrière staan.

Het bestuur blijft actief om voortdurend het beleid aan te passen. Dit heeft geleid tot een intensieve samenwerking met andere partijen teneinde de spreiding en de groei van het Festival te bevorderen.

In 2022 & 2023 organiseerde de Stichting een festival met een 15 tal concerten en een 10 tal kamermuziek concerten in de ‘Serie’.

De Stichting genereert inkomsten door het aanvragen van subsidies, het werven van fondsen en door bijdragen van donateurs.

Het vermogen van de Stichting wordt aangewend om projecten te financieren en dient als buffer voor tegenvallende resultaten.


BESTUURSSAMENSTELLING

Sjaak de Blauwe, voorzitter

Mark Meeusen, penningmeester

Ton Souverein, secretaris

Betty Mulders, bestuurslid

Bestuursverslag 2023

De Stichting Vrienden Kamermuziek Zeeland heeft twee hoofdactiviteiten. Dat zijn de reguliere kamermuziekconcerten in de ‘Serie’ en het 10-daags kamermuziekfestival in Juli.

Festival Zeeland Klassiek 2023 nam met het thema ‘Crossroads’ het publiek mee in een spannende programmering vol kruisbestuivingen, muzikale pioniers en geschiedschrijving.

Speciale aandacht was er voor het kamermuziekrepertoire van de Zeeuwse componist Gerard von Brucken Fock , die door Grieg de ‘Hollandse Chopin’ werd genoemd.

De componist in focus dit jaar was Mozart. We gingen op reis met de familie Mozart, wiens kamermuziek in deze editie een prominente rol kreeg gedurende ons hele festival, ook in een speciale voorstelling voor onze jonge bezoekers. We maakten kruisbestuivingen bij de atelierconcerten met lokale- en nationale beeldend kunstenaars in Middelburg en belichtten in de rand-programmering de Spaanse- en Vlaamse connecties van Zeeland.

De Serie richtte zich vooral op het romantische repertoire met het trio Lumaka, het Utrecht String Quartet en met Franse romantiek door Ksenia Kouzmenko . De Oost Europese laatromantiek kwam aan de orde met het Delta pianotrio.  Met Emily Beynon muziek werd de focus gelegd op muziek rond de tweede wereldoorlog en met het Matangi kwartet op de moderne muziek. Jong talent kwam aan de orde met Adinda en Matthijs van Delft.

Kenmerkend voor de serie was dat de toename in bezoekersaantallen die werd verwacht na afloop van de Corona periode uitbleef en pas in 2024 begint te herstellen. Een trend die overigens in het algemeen ook wordt gezien. Door de samenwerking met de Zeeuwse concertzaal en de Mythe konden de negatieve financiële effecten worden gedempt.

Doelstellingen en resultaten

Op basis van onze vertegenwoordiging in het ZCO (Zeeuws Cultureel Overleg) hebben we kunnen deelnemen aan de discussies over de positie en financiering van het culturele veld in Zeeland.  Daaruit is duidelijk geworden dat, naast een gezonde financiële positie, professionalisering en samenwerking belangrijke factoren gaan worden in het werkveld na 2024. Daarom is het bestuur gestart met acties om tot verdere professionalisering van de zakelijke kant van het Festival te komen. Daartoe is een aanvraag ingediend bij het Bunschotenfonds. Na een selectieproces zijn er twee organisaties uitgekozen, die een onderzoek door het Engelse Bureau Cause 4 hebben ondergaan en daaruit is onze organisatie gekozen. Dat betekent een geldbedrag en professioneel advies om de organisatie verder te professionaliseren. Als één van de resultaten is een zakelijk leider voor het festival aangesteld.

Het aftreden van de secretaris betekende een herziening van de functies binnen het bestuur maar de vervanging door een bestuurder uit een soortgelijke organisatie uit de provincie Drente, bracht niet alleen een oplossing maar ook een stuk nieuwe en praktische ervaring.

Ook op het gebied van de Communicatie werd praktische ervaring toegevoegd, zodat ook op dat gebied een verdere professionalisering werd doorgevoerd.

Voor de Serie wordt de nadruk gelegd op samenwerking met soortgelijke organisaties. Daartoe werd de organisatie uitgebreid met 2 nieuwe bestuursleden. Helaas overleed één van de nieuwe bestuursleden.

In 2024 en daarna worden professionalisering en samenwerkingsopties verder onderzocht. Dat betekent een verdere uitbreiding van het bestuur om de operatie voor de bestuursleden dragelijk en overzichtelijk te houden.

Blik op de toekomst

Festival Zeeland Klassiek 2024 28 juni t/m 7 juli 2024

‘Laat nu de muzikanten komen en schenk hun glazen gele wijn. Zet alle ramen op de tuin wijd open, we gaan nu lang en innig vrolijk zijn’. Gerard Reve.

Tijdens Festival Zeeland Klassiek 2024 gaan we tien dagen lang op avontuur binnen onze eigen landsgrenzen. Met als thema ‘Nederlandse kunstenaars op het wereldtoneel’ ontdekt u bijzondere muzikale vriendschappen tussen befaamde componisten en onze landgenoten. We zetten bijzondere Nederlandse musici in het voetlicht en laten u kennis maken met schrijvers en beeldend kunstenaars, gelinkt aan wereldberoemde internationale componisten of muziekwerken.

Jaarrekening

Hier vindt u ons standaardformulier publicatieplicht fonds wervende instellingen als financiële verantwoording over het kalenderjaar 2023.