zondag 13 oktober

Doré Quartet

Doré Quartet is een opkomend kwartet met jonge leden uit Italië en Spanje, geboren in 2021 in Maastricht toen ze studeerden aan het Conservatorium Maastricht.

Doré Quartet is een opkomend kwartet met jonge leden uit Italië en Spanje, geboren in 2021 in Maastricht toen ze studeerden aan het Conservatorium Maastricht. Het kwartet bestaat uit violisten Ilaria Taioli en Samuele Di Gioia, altviolist José Manuel Muriel López en celliste Caterina Vannoni. Doré Quartet trad op voor belangrijke muziekfestivals en culturele instellingen in Nederland, Duitsland en België. Prominente onder hen zijn: Backstage Klassiek (Parkstad Limburg Theater Heerlen, Nederland), Orlando Festival (Theater Kerkrade, Nederland), Musica Sacra Kunstenfestival (Theater aan het Vrijthof in Maastricht, Nederland en Cultuurcentrum in Hasselt, België), Euregionaal Outreach Network Conservatorium Maastricht Tour (Theater aan het Vrijthof in Maastricht en Muziekgebouw in Eindhoven, Nederland).

Ze winnen de 1e prijs op de 3e Zwitserse Internationale Muziekwedstrijd en de 2e prijs op de 14e Internationale Muziekwedstrijd “Luigi Cerritelli”. Doré Quartet maakt deel uit van het Nederlandse StrijkKwartet Academie, Accademia Stauffer in Cremona en Le Dimore del Quartetto.

 

J. Haydn – String quartet No.2 “Quinten” in D minor, Op.76

I. Allegro

II. Andante o più tosto allegretto

III. Menuetto. Allegro ma non troppo

IV. Finale. Vivace assai

 

Bekend als de ‘vader van het strijkkwartet’, is de impact van Haydn op de muziek van het classicisme gevoeld door enkele van de bekendste componisten in de geschiedenis, zoals Mozart of Beethoven. Dit kwartet in d klein maakt deel uit van zijn op.76, de laatste complete set strijkkwartetten die Haydn componeerde en die is opgedragen aan de Hongaarse graaf Joseph Georg von Erdődy. Het kwartet staat bekend als het Kwintenkwartet (of, in het Duits, die Quinten), verwijzend naar de vallende reine kwinten aan het begin.

 

D. Shostakovich – String quartet No.3 in F minor Op.73

I. Allegretto

II. Moderato con moto

III. Allegro non troppo

IV. Adagio

V. Moderato – Adagio

 

Gepresenteerd als een “oorlogskwartet”, Het is een strijkkwartet gewijd aan het Beethovenkwartet dat in december 1946 de première in Moskou uitvoerde. Sjostakovitsj steunde aanvankelijk het idee van een programma door elk van de bewegingen ondertitels te geven: “Kalme onwetendheid van de toekomstige ramp”; “Gerommel van onrust en verwachting”; “De krachten van de oorlog zijn ontketend”; “Hommage aan de doden”; en “De eeuwige vraag: waarom en met welk doel?”. Deze titels werden door Sjostakovitsj vrijwel onmiddellijk zonder enige uitleg ingetrokken.

 

Philip Glass – String Quartet No.2 “Company”

I.

II.

III.

IV.

Het stuk heeft als ondertitel ‘Company’, het werd oorspronkelijk gecomponeerd voor een toneelbewerking van de gelijknamige korte roman van Samuel Beckett, maar het stuk heeft een plaats veroverd tussen de essentiële meesterwerken van de klassieke muziek. Dit kwartet bestaat uit vier delen, Glass vermengt minimalistische en dramatische invloeden binnen de intimiteit van kamermuziek.

 

Het kwartet bestaat uit violisten Ilaria Taioli en Samuele Di Gioia, altviolist José Manuel Muriel López en celliste Caterina Vannoni.


Musici


Kaartprijs

€ 20,00

 • Tickets

  https://www.zeeuwseconcertzaal.nl/agenda/maandoverzicht/10/2024/1017/doré-quartet.html

Details

 • Datum

  zondag 13 oktober 2024
 • Aanvang

  15.30 uur
 • Plaats

  Middelburg
 • Locatie

  Zeeuwse Concertzaal
 • Website

  https://www.zeeuwseconcertzaal.nl/agenda/maandoverzicht/10/2024/1017/doré-quartet.html

Abonneren op de nieuwsbrief

U kunt zich abonneren op onze gratis nieuwsbrief die ongeveer acht keer per jaar verschijnt en per email naar u wordt verzonden. U blijft dan op de hoogte van onze concerten en ons programma.

U kunt zich hier inschrijven voor de nieuwsbrief

Stichting Kamermuziek Zeeland

Contact