Otilka Quartet

Ensemble
Het OTILKA QUARTET werd opgericht in september 2020 aan het Conservatorium van Amsterdam, en bestaat uit Iris van Nuland (viool), Lucien Renette (viool), Francisca Galante (altviool) en Job Huiskamp (cello). Ondertussen hebben ze lessen gehad van o.a. Dmitri Ferschtman en Peter Brunt en traden ze op bij het programma Podium Klassiek op NPO2 en Radio Klassiek. Naast het standaard repertoire houden zij zich ook bezig met het experimenteren op het vlak van onbekendere muziek, arrangeren, het mixen van stijlen en moderne muziek.

Iris van Nuland | violiste Iris van Nuland (18-2-2002) uit Oss krijgt eind 2008 haar eerste vioollessen op de muziekschool Muzelinck en wordt daar vanaf juni 2011 opgenomen in de talentenklas. Haar hele middelbare schooltijd is ze, naast haar reguliere school in Oss, externe leerling aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. De eerste jaren krijgt ze daar iedere zaterdag les van viooldocente Koosje van Haeringen en vanaf juni 2017 van Peter Brunt, hoofdvakdocent klassieke muziek viool. Na het behalen van haar VWO-diploma in 2019 heeft ze een tussenjaar genomen om veel viool te kunnen studeren en zo uit te vinden of een leven als violiste bij haar past. September 2020 is ze begonnen met de opleiding klassiek viool aan het Conservatorium van Amsterdam bij hoofdvakdocent Peter Brunt. Ze was daar concertmeester van het orkest met eerstejaars strijkers. Vanaf september 2022 krijgt ze ook maandelijks les van Maria Milstein. Sinds 2023 is haar viool een Nicolò Amati uit de 17e eeuw, in bruikleen gegeven door Ronald Hoogeveen, voormalig concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest en haar strijkstok is een Duitse gouden strijkstok van Georg Walter Renz (Heinrich Knopf kopie uit 1930). Iris speelt in een pianoduo met Alfredo van de Munt, in een altvioolduo met Francisca Galante, in Trio Iryano met pianiste Katie Yao Morgan en zangeres Noëlle Drost, in het Otilka Kwartet met violist Lucien Renette, altvioliste Francisca Galante en cellist Job Jurre Huiskamp en in het Amsterdam Doktet.

 

Lucien Renette (2003) komt uit Gemert en is begonnen met viool spelen toen hij acht jaar was. Hij is begonnen op de muziekschool in Gemert en na drie jaar daar les te hebben gevolgd heeft hij auditie gedaan bij de ‘Young musicians academy’ aan het conservatorium in Tilburg en is daar aangenomen. Sindsdien volgde hij vioollessen bij Annemieke Corstens. Sinds september 2020 studeert Lucien aan het Conservatorium van Amsterdam bij Tjeerd Top. Lucien heeft onder anderen masterclasses gevolgd bij Lorenzo Gatto, het Delta Piano Trio, Dr. Ayke Agus (ex-assistente van Jascha Heifetz) en meer.

Lucien heeft als violist op diversen podia mogen spelen door heel Nederland. Op 12 jarige leeftijd is Lucien actief begonnen met het spelen in kamermuziekensembles. Ook heeft Lucien mogen soleren met diverse orkesten, en werkte daarbij met o.a. Jules van Hessen en Dominic Seldis. Sinds 2018 is Lucien aangenomen als eerste violist bij het Jeugd Orkest Nederland en is later benoemd tot aanvoerder. Sinds 2022 is hij concertmeester van het VU-orkest.

Verder heeft hij in 2016 bij het concours ‘Jeune Dominique’ de finale plek behaald en heeft hij bij het Prinses Christina Concours 2019 Zuid 1 de eerste prijs, de publieksprijs, de Laureatenprijs en andere prijzen weten te bemachtigen. Lucien houdt zich verder ook bezig met het componeren van zijn eigen werken, en het verzamelen van onbekende klassieke muziek.

 

Francisca Barradas Vaz Galante (10.05.2003) begon haar muzikale studie toen ze 3 jaar was en werd toegelaten op de Escola Artística de Música do Conservatório Nacional toen ze 6 jaar was, in de altviool klas van Isabel Pimentel. In 2020, werd ze toegelaten in de klas van Francien Schatborn op het Conservatorium van Amsterdam, in Nederland.

Ze nam deel aan verschillende jeugdorkest projecten zoals Orquestra Sinfónica Juvenil (jeugd symfonie orkest) met dirigent Christopher Bochmann en het Jovem Orchestra Portuguesa (jeugd orkest van Portugal) met dirigent Pedro Carneiro. Met deze ging ze ook op internationale tournee in 2019, waarbij ze speelde in belangrijke concertzalen zoals het Berlin Konzerthaus en Romanian Athenaeum in Boekarest. In hetzelfde jaar, nam Francisca deel aan de eerste editie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest Jong (RCO-young), als sectie-leider, waarbij ze werkte met dirigenten James Ross en Pablo Heras-Casado. Hierdoor kreeg ze de kans om in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam en in de Flagey Concertzaal in Brussel te spelen. In 2023 nam Francisca deel aan de wintertournee van het Nationaal Jeugdorkest Nederland met als dirigent Anthony Hermes. Naast orkest ervaring, was Francisca een lid van 2010 tot 2018 in Coro Infanto-Juvenil da Universidade de Lisboa, een Portugees jeugdkoor gedirigeerd door Erica Mandillo. Vanaf het begin van haar studie kreeg Francisca verscheidene masterclasses en lessen van o.a. Nobuko Imai, Gerard Caussé, Ana Bela Chaves, Louise Lansdown, Marc Sabbah, Samuel Barsegian, Francien Schatborn, Veit Hertenstein, António Pereira, Guus Jeukendrup, Frederik Boits, Martina Forni, Lilli Maijala, Daniel Bard, Peter Brunt, Dmitri Ferschtman and Sven Arne Tepl. Francisca heeft meerdere eerste prijzen gewonnen in nationale en internationale competities, zoals bij: het “Concurso Nacional de Cordas Vasco Barbosa” (2017), waarbij ze de kans kreeg om solo te spelen met Camerata Atlântica tijdens een uitzending op de Portugese radio zender Antena 2; IMKA Internet Music Competition” (2017); “Concurso Nacional Cidade de Montijo” (2018); “The North International Music Competition” (2018) en “Prémio Ilda Moura” (2019). Ook in 2019 won Francisca de 3e prijs in “JOVEM.COM” en in 2017 bij deze zelfde de eerste prijs met haar kamermuziek groep. Ook in Nederland won Francisca verschillende prijzen. Zo won ze in 2021 de 2e prijs in de nationale finale van het Prinses Christina Concours. Hier won ze ook de ‘JON-prijs’., waardoor ze solo mocht spelen met het JON (jeugd orkest Nederland). Daarnaast won ze het Britten Concours waardoor ze mocht soleren met het Britten Jeugd Orkest.

In augustus 2021 werd Francisca uitgenodigd om te spelen bij het Oranjewoud festival, samen met Matthieu van Ballen, Maria Milstein, Gideon den Herder en Hanna Shybayeva. In september van datzelfde jaar speelde Francisca in de Spiegelzaal in het Concertgebouw tijdens een radiouitzending van Radio 4, gepresenteerd door Hans van den Boom. In de zomer van 2022 nam Francisca deel aan een tournee in Portugal samen met het Amsterdam Doktet. In ditzelfde jaar speelde Francisca mee in 2 projecten met het Radio Filharmonisch Orkest met concerten in o.a. Tivoli Vredenburg en het Concertgebouw, onder leiding van Karina Canellakis.

In december 2022 en januari 2023 speelde Francisca, naar aanleiding van de JON- prijs, een tournee met het JON-orkest waarbij ze Britten’s dubbelconcert voor viool en altviool soleerde samen met Iris van Nuland. Jurjen Hempel was hierbij dirigent.

Tegenwoordig speelt Francisca als altvioliste in het Otilka Quartet samen met Iris van Nuland, Lucien Renette en Job Huiskamp.

 

Job Huiskamp (2000) begon in 2008 als jonge cellist bij de Zwolse cello lerares Esther de Boer. In 2013 kreeg Job een eervolle vermelding op ‘Het Britten Cello Concours’ in Zwolle. Daar ontmoette hij jurylid en celliste Karlien Bartels. Zij nodigde hem uit om te auditeren voor de Jong Talentklas van het ArtEZ Conservatorium, waarna hij werd toegelaten. Vanaf twaalfjarige leeftijd studeert Job bij Karlien Bartels; twee jaar later, in 2015, won hij de 1e prijs bij ‘Het Britten Celloconcours’. Daarnaast won hij ook de Jongeren Juryprijs en de ‘Woudschoten’ Prijs. In 2017 won Job de 3e prijs en de Publieksprijs in de regionale finale van ‘Het Prinses Christina Concours Oost’ in Enschede. Hij ontving een extra prijs om te soleren met het Symfonia Jong Twente begin 2019. Ook voegde Job zich, in 2017, bij de muziek en theater groep ‘Bovenste Knoopje Open’ waarmee hij drie albums en twee avondvullende voorstellingen maakte.

In 2019 behaalde Job opnieuw de finale van het Prinses Christina concours waar hij een 2e prijs ontving en door mocht naar de landelijke halve finale. Ook in 2019 ontving Job, samen met accordeonist Dirk Overbeek, de aanmoedigingsprijs op het Prinses Christina Jazz concours. Job studeerde in ditzelfde jaar cumlaude af aan de opleiding Artiest Muziek aan het Deltion College Zwolle, waar hij sinds 2016 naast cello ook basgitaar studeerde. Job vervolgde, in 2019, zijn cello studie bij Karlien Bartels aan het ArtEZ Conservatorium van Zwolle. In 2020 maakte hij de overstap naar het Conservatorium van Amsterdam om klassiek cello te studeren bij Maarten Mostert en Pieter wispelwey en improvisatie en compositie bij Tim Kliphuis. Job maakt onderdeel uit van het Otilka Strijkkwartet en het Amsterdam Doktet. Hij werkte samen met het Cello Octet Amsterdam en de Cello Biënnale Amsterdam, ook was hij te gast als jurysecretaris bij de Jonge Makers Prijs van het Nederlands Vioolconcours in Utrecht. Job volgde masterclasses bij onder meer; Jan Kalinowski, Mario Carneiro, Jeroen Reuling en Stephan Braun.

Foto’s: Ewald Geerdink


Details

  • Artiest

    Otilka Quartet
  • Instrument

    Ensemble