Ksenia Kouzmenko

Piano
Ksenia Kouzmenko wordt internationaal geroemd om haar gevoelige en technisch indrukwekkende pianospel en is zeer geliefd als kamermuziekpartner.

Ksenia werd geboren in Minsk, Belarus, als dochter van een pianistenechtpaar. Ze studeerde aan het Nationaal Muziek College te Minsk bij Vladimir Zaretski en Grigori Sjersjevski. Op twaalfjarige leeftijd debuteerde ze als soliste met orkest. Ze studeerde af cum laude, met gouden medaille. Ksenia vervolgde haar pianostudie aan de Nationale Muziekakademie bij Igor Olovnikov, waar ze, eveneens cum laude, haar master degree haalde als concertpianist, docent, en in pianobegeleiding en kamermuziek. In 1995 kwam ze met een internationale studiebeurs naar Nederland voor een studie bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.
Ksenia ontving internationale prijzen voor pianobegeleiding. Als soliste won ze de tweede prijs en de publieksprijs van het internationale Tromp Muziek Concours te Eindhoven, en de derde prijs op de Rencontres Musicales de Gaillard, Frankrijk.

Zij speelde o.a. met het Nationaal Symfonieorkest van Belarus, het Zeeuws Orkest, het Brabants Orkest, het Collegium Instrumentale Brugense, het Valeriusensemble en het Nederlands Blazersensemble. In 2004 speelde ze, op aanbeveling van György Kurtág zelf, zijn “…quasi una fantasia…” met het Orchestra della Svizzerra italiana, onder de directie van Olivier Cuendet, tijdens het Luganofestival. Ksenia maakte opnames voor de Nationale Omroep van Belarus, de Nederlandse televisie, de BRT, Classic FM, de Concertzender en Radio 4.

Ksenia concerteert in Duitsland (Beethovenfestival in Bonn), Engeland, Zwitserland, België (Festival van Vlaanderen), Italië, Slovenië, (Tartinifestival), Griekenland, Spanje (festival “Semana de Musica Caja Astur”), Rusland (Hermitage, St. Petersburg), en door heel Nederland.

Sinds 1999 geeft ze les aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
Ksenia geniet ervan om waar mogelijk een danspasje te wagen en is een zeer ervaren salsa danseres.


Details

  • Artiest

    Ksenia Kouzmenko
  • Instrument

    Piano