dinsdag 04 februari

Luistercolleges

De Zeeuwse Concertzaal in Middelburg start in februari met vier luistercolleges. Deze worden gegeven door Avrotros NPO Radio 4 presentator Ab Nieuwdorp. Op vier dinsdagavonden van 19.30 tot 20.45 uur leidt hij je langs de hoogtepunten uit de rijke klassieke muziek. Na afloop van ieder college is er van 20.45 uur tot 21.30 uur een informeel samenzijn.

De colleges zijn toegankelijk voor iedereen die zijn of haar luisterervaring wil verdiepen. Tijdens de colleges wordt verwezen naar concerten die in de eerste helft van het jaar in de Zeeuwse Concertzaal worden uitgevoerd. Deelnemers aan de collegereeks krijgen een korting op deze concerten.

De colleges worden gegeven op 4 en 18 februari en op 3 en 17 maart 2021 in de Salon van de Zeeuwse Concertzaal.

Er is plaats voor 80 deelnemers. Plaatsing gaat op volgorde van binnenkomst. De inschrijving gaat op 12 november van start via www.zeeuwseconcertzaal.nl.
De prijs voor de vier luistercolleges is € 50,–.

Vrienden van de Zeeuwse Concertzaal, van het Zeeuws Orkest, donateurs van de Stichting Kamermuziek Zeeland en Incanto en leden van de Zeeuwse Volksuniversiteit betalen slechts € 40,–. De korting op de concerten bedraagt voor deelnemers aan de collegereeks € 2,50 per concert.

De collegereeks

Dinsdag 4 februari 19.30 uur: Het Belang van Beethoven

Wat maakt de man die dit jaar 250 jaar geleden werd geboren tot één van de belangrijkste componisten aller tijden? En: hoe wist Ludwig van Beethoven, als één van de eerste zelfstandige muziekondernemers, zijn eigen zakelijk belang vorm te geven ondanks een voor een componist mogelijk fatale handicap: doofheid?
In dit luistercollege wordt ingegaan op hoe Beethoven het muzikale landschap voorgoed heeft veranderd en welke lessen we ook nú nog kunnen leren van Beethoven als businessman. Extra aandacht wordt besteed aan zijn kamermuziek die een paar dagen later, op zaterdag 8 februari in de Zeeuwse Concertzaal zal klinken.

Concert: ‘Beethoven recital’ door Jeroen de Groot (viool) en Bart van de Roer (piano)
Zaterdag 8 februari 20.00 uur Zeeuwse Concertzaal

Dinsdag 18 februari 19.30 uur: Over Psalmen en Palmen: de Betovering van de Oriënt

Toen hier in Zeeland de bolussen nog gebakken werden in de openlucht, op een vochtig houtvuurtje tijdens eb, bouwde men in Egypte al de majestueuze piramides langs de door palmbomen omzoomde rivier de Nijl, en werden in het oude Israël de mooiste psalmen geschreven.
Ab Nieuwdorp blikt in dit luistercollege met u terug op het betoverende oriëntaals-geïnspireerde programma van zaterdag 15 februari rond de mooiste parels van de koormuziek. Van de meditatieve en verstillende koormuziek van David Lang tot de monumentale Symphony des Psaumes van Igor Stravinsky. Droom mee op muziek van Franse componisten zoals Gabriel Fauré en Camille Saint-Saëns die het de veelkleurigheid van het Midden-Oosten wilden vertalen in muziek.

Concert: Dromen en Passie, uitgevoerd door Cappella Amsterdam
met Daniel Reuss, dirigent  en Pierre-Fabien Roubaty, Céline Latour Monnier piano quatre mains
Zaterdag 15 februari 20.00 uur Zeeuwse Concertzaal

Dinsdag 3 maart 19.30 uur: Monteverdi in Middelburg

In 1612 verblijft de jonge Constantijn Huijgens een tijdje in Middelburg. Acht jaar later reist hij als diplomaat naar Venetië, alwaar hij diep onder de indruk raakt van ‘de meest volmaakte muziek die ik in mijn leven ooit zal meemaken!’ zo vermeldt hij in zijn dagboek. Muziek van Claudio Monteverdi.
In dit luistercollege laat Ab Nieuwdorp u horen waarom de muziek van Monteverdi zo bijzonder en revolutionair was, en hoe hij de muziekgeschiedenis zou verrijken met een nieuw genre: de opera.
Het luistercollege is tevens een vooruitblik naar het concert van 13 maart waarin prachtig dramatische muziek zal klinken van Monteverdi en gelijkgestemde tijdgenoten.

Concert: Jan van Elsacker, tenor en Marieke Spaans, klavecimbel
‘Amore e guerra’. Een Italiaans programma met liederen over liefde, geweld, dood en tragiek met als hoogtepunt het dramatische Combattimento di Tancredi e Clorinda van Claudio Monteverdi.
Zaterdag 13 maart 2020 – 20.00 uur Zeeuwse Concertzaal (in samenwerking met Incanto)

Dinsdag 17 maart 19.30 uur: Mahler Maximaal

Gustav Mahler is de schepper van grootse symfonieën waarin alle grote thema’s die de mensheid sinds haar begin bezighouden worden verklankt: de liefde, de dood en het mysterie van het leven zélf. Voor velen is het een confronterende ervaring, maar ook louterend: ‘Door te luisteren naar de muziek van Mahler voorkom ik een bezoek aan de psychiater’ schreef onlangs een luisteraar van NPO Radio 4.
In dit luistercollege in het Mahlerjaar 2020 wordt ingegaan op de onverminderde zeggingskracht van zijn muziek die onlosmakelijk is verbonden met zijn gelaagde persoonlijkheid. Ook zal Ab Nieuwdorp aandacht besteden aan het kamermuziekwerk dat Mahler op 16-jarige leeftijd componeerde en dit voorjaar in de Zeeuwse Concertzaal zal worden uitgevoerd door Amsterdam Sinfonietta.

Concert: Amsterdam Sinfonietta
Amsterdam Sinfonietta speelt een kamermuziekprogramma rondom deze gevierde componist
Zondag 23 mei 11.30 uur Zeeuwse Concertzaal (in samenwerking met het Sinfonietta festival)

 


Musici


Kaartprijs

Details

 • Datum

  dinsdag 04 februari 2020
 • Aanvang

  19:30
 • Plaats

  Middelburg
 • Locatie

  Zeeuwse Concertzaal

Alle concerten die gepland stonden vanaf 1 maart t/m augustus 2020 zijn geannuleerd vanwege de coronamaatregelen.