Vital Stahievitch

Piano
Vital Stahievitch is een begaafd pianist. Zijn muzikale carrière begon in Minsk waar hij studeerde aan het Nationale Muziek College onder leiding van professor Zoya Kacharskaya.

Op zijn zestiende won hij een prijs op de Internationale Stasys Vainiunas Piano Competitie in Vilnius (Litouwen 1996, 2e prijs). Sinds die tijd treedt hij vaker op in verschillende steden in Belarus en in verschillende landen als solist met verschillende orkesten en kamerorkesten. Hij trad op in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, Mexico, Noorwegen, Griekenland, Rusland, Litouwen en de Verenigde Staten.

 

In 2000 heeft Vital een CD opgenomen met muziek van Schubert in samenwerking met het Italiaanse label “Agora”. In juni 2001 voerde hij het Tweede pianokoncert van Sergei Rachmaninov op met het Nationaal Symfonieorkest van Mexico in het  ‘Palacio des Bellas Artes’ in Mexico-Stad (dirigent- Enrique Arturo Diemecke). In 2008 heeft Vital een nieuwe CD opgenomen met muziek van Prokofjew in samenwerking met het Nederlandse label “EDS Music”.

 

Drie maal (in 1998, 2001, en 2003) werd hij door de regering van Belarus beloond met een prestigieuze beurs van het ‘Special Fond for talented Youth’.

Op de Internationale pianowedstrijd “Minsk-2000” kreeg Vital de speciale prijs voor beste uitvoering van een verplicht werk uit Belarus. Hij heeft deelgenomen aan verscheidene internationale festivals en masterclasses

 

In 2001 was Vital Stahievitch prijswinnaar van de Emmanuel Durlet internationale pianowedstrijd in Antwerpen (België, 7e prijs). In 2005 op de Europese Unie pianowedstrijd ‘Arcangelo Speranza’ in Taranto (Italië) won hij de 2e prijs. Datzelfde jaar won hij een diploma aan de Internationale pianowedstrijd “Minsk-2005”, op de Internationale Chopin pianowedstrijd in Marianske Lazne (Tsjechië) en YPF pianoconcours in Amsterdam.

Zijn repertoire bestaat uit stukken van verschillende stijlen, van oudere muziek naar moderne stukken, zijn voorkeur ligt echter bij Romantische en Russische componisten zoals Chopin, Schubert, Rachmaninov en Prokofiev.

 

In 2010 heeft Vital twee belangrijke concerttournees gedan. Als solist speelt hij rond de hele land in de toneelstuk “De Pianist” – een drama over leven van Pools-Joods pianist Władysław Szpilman tijdens Twede Wereldorloog. Als finalist van Nationaal Muziekconcours Vrindenkrans samen met violiste Ksenia Beltiukova heeft Vital een tour Het Debuut gespeelt.

 

In 2004 is hij afgestudeert aan het Conservatorium van Amsterdam (Mmus, cum laude), zijn pianoleraar was professor Håkon Austbø. In 2007-2008 was hij student van het Universiteit van Amsterdam (Master Artistic Research programma), zijn pianoleraar was professor Naum Grubert.

 

Op 24 februari 2012 speelde Vital Derde Pianoconcert van Rachmaninov met Radiosymfonieorkest van Belarus in Minsk. In 2013 won, samen met mezzo-sopraan Ruth Willemse, het concours van Stichting Vrienden van het Lied in Utrecht.

In december 2014 en 2019 speelde een concerttournee door Japan samen met Belgische top-trompetist Wim van Hasselt.


Details

  • Artiest

    Vital Stahievitch
  • Instrument

    Piano