Delta Piano Trio

Ensemble
Het Delta Pianotrio werd in 2013 in Salzburg (Oostenrijk) opgericht door drie jonge Nederlandse musici: violist Gerard Spronk, celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper.

Het trio wordt door collega’s beschouwd als één van de meest veelbelovende jonge ensembles en maakte naam met haar pure, compromisloze muzikaliteit, energie en de bereidheid dieper de muziek in te duiken dan vanzelfsprekend is. Het trio studeerde in Salzburg, Parijs en Bazel bij Wolfgang Redik (Wiener Klaviertrio),Anton Kernjak, Rainer Schmidt (Hagen Quartet) en het Wanderer Trio. Het trio is altijd op zoek naar nieuw repertoire en werkt nauw samen met o.a. de Russische hedendaagse componiste Lera Auerbach. Daarnaast geeft het trio regelmatig kamermuziek masterclasses en coaching aan jonge ensembles.

Het Delta Pianotrio is meervoudig eerste prijswinnaar van concoursen als het Stasys Vainiunas Internationaal Kamermuziekconcours in Litouwen (2014), het Salieri-Zinetti Internationaal Kamermuziekconcours in Italië (2014), het Orlando Internationaal Kamermuziekconcours in Nederland (2015) en het Orpheus Kamermuziekconcours in Zwitserland (2017). Het trio trad veelvuldig op in Europa, Rusland, Israel, China, Korea, Indonesië en de Verenigde Staten in zalen als “Het Concertgebouw” (Amsterdam), de “National Center of Performing Arts” (Beijing), het “Gang Dong Art Center” (Seoul), “St. John’s Smith Square” (London) en het “Jerusalem Music Center”. In 2017 verscheen bij  Naxos Records de debuut-cd van het ensemble, met werken van Tanejev en Borodin. Hun tweede CD, “The Mirror with Three Faces”, met werken van Sjostakovitsj en Auerbach kwam vorig seizoen uit bij het Amerikaanse label Odradek Recordes. Beide cd’s ontvingen lovende reacties in de internationale pers. Hoogtepunten van het afgelopen seizoen waren o.a. een samenwerking met altvioliste Nobuko Imai, een nieuw opgedragen werk geschreven door de Zwitserse componist Valentin Villard, een uitvoering van het Triple Concert van Beethoven met het Kammerorchester Basel en een residency tijdens het West Cork Chamber Music Festival.

In een wereld van mondialisering en uniformiteit valt het trio op door haar persoonlijke klank, toewijding en jeugdig enthousiasme. Hun spel is eerlijk, oprecht en gepassioneerd en op overtuigende wijze brengen ze drie persoonlijkheden samen tot een muzikale eenheid. Het trio benadert kamermuziek als een vorm van communicatie, een contante uitwisseling van ideeën en een gedeelde weg van reflectie, ontdekking en evolutie. Met als doel hun eigen pad te vormen, heeft het Delta Pianotrio een gevarieerde en zeer persoonlijke repertoirekeuze, die werken uit het gehele piano trio oeuvre omvat.

Gerard Spronk is een Nederlands-Zwitsers violist met een internationale muziekcarrière. Hij is regelmatig te horen op radio en televisie en heeft prijzen gewonnen op de Iordens Viooldagen, het Davina van Wely Vioolconcours en het Prinses Christina Concours. Als gepassioneerd kamermusicus heeft Gerard opgetreden met artiesten als Thomas Zehetmair, Wolfgang Redik, Thomas Riebel en Clemens Hagen. Ook bij orkesten is hij een veelgevraagd gastspeler, onder andere als eerste of tweede concertmeester bij Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het Noord Nederlands Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Gerard begon zijn vioolstudie bij Coosje Wijzenbeek en behaalde zijn Bachelor of Music bij Vera Beths aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarna studeerde hij achtereenvolgens in Salzburg, Zürich en Basel en behaalde drie masterdiploma’s, elk Cum Laude. In Salzburg studeerde hij aan de Universität Mozarteum Salzburg in de vioolklas van Pierre Amoyal. In Zürich vervolgde Gerard zijn studie bij Andreas Janke aan de Zürcher Hochschule der Künste. Tot slot volgde hij nog een master met kamermuziek als specialisatie bij Anton Kernjak en Rainer Schmidt in Basel. Gerard kreeg gedurende zijn studietijd ook belangrijke muzikale impulsen van verschillende andere violisten, waaronder Julian Rachlin, David Takeno, Isabelle van Keulen, Philippe Graffin, Rudolf Koelman, Ivry Gitlis en Miriam Fried. Sinds het afronden van zijn studie geeft Gerard graag masterclasses aan jong talent.

In 2013 was Gerard samen met celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper oprichter van het Delta Pianotrio. Het trio won recentelijk de Kersjesprijs, de belangrijkste Nederlandse kamermuziekprijs ter waarde van 50.000 euro. Ze zijn verder meervoudig eerste prijswinnaars van concoursen als het Stasys Vainiūnas Internationaal Kamermuziekconcours in Litouwen, het Salieri-Zinetti Internationaal Kamermuziekconcours in Italië, het Orlando Internationaal Kamermuziekconcours in Nederland en het Orpheus Kamermuziekconcours in Zwitserland. Het trio treedt veelvuldig op in zalen over de hele wereld, zoals Het Concertgebouw (Amsterdam), het National Centre for the Performing Arts (Beijing), het Gangdong Arts Centre (Seoul) en St. John’s Smith Square (Londen). De debuut-CD van het ensemble verscheen bij Naxos Records en hun tweede CD, ‘The Mirror with Three Faces’, kwam in 2018 uit bij Odradek Records. Beide albums ontvingen lovende reacties van de internationale pers. Recente hoogtepunten voor het trio zijn ​​het uitkomen van hun nieuwe album ‘Origin’ bij Challenge Records en de wereldpremière van een nieuw pianotrio van Lera Auerbach.

Gerard Spronk was spotlight artiest van het Storioni Festival 2021 in Eindhoven, waar hij onder andere het ‘Grand Nonet’ voor strijkers en blazers van Louis Spohr aanvoerde. Het NRC schreef hierover: “Spronk etaleerde zijn talent in de virtuoze viooluitspattingen…” Gerard was in 2021 ook initiatiefnemer van ‘SOLO komt naar iedereen’. Dit project, mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, bracht muziek voor soloviool naar mensen die erg geraakt waren door de coronacrisis door optredens te realiseren op ongewone locaties.

www.gerardspronk.com

 

Irene Enzlin, benoemd tot “Jong Muziektalent van het Jaar” in 2005, kan al terugblikken op een indrukwekkende carrière.

Ze trad op als soliste met o.a. “The Royal Philharmonic Orchestra”, het “Pro Arte Orchestra” (Taiwan)  en het “Nederlands Symfonie Orkest” en speelde op festivals als “Les Flâneries Musicales de Reims” (Frankrijk) en het “Menuhin Festival” in Gstaad (Zwitserland).

Op vijftien-jarige leeftijd werd Irene toegelaten tot de legendarische “Yehudi Menuhin School” in Engeland, een gerenommeerd muziek instituut opgericht door violist Yehudi Menuhin, waar ze bij Pierre Doumenge en Charles Watt studeerde. In 2011 verhuisde Irene naar Salzburg, om aan de “Universität Mozarteum” Clemens Hagen (Hagen Kwartet) te studeren, een studie die ze in de zomer van 2015 met onderscheiding afsloot. Daarna studeerde ze in Frankrijk aan het ‘Conservatoire National Supérieur de Paris’ bij Raphael Pidoux voor haar Master, die ze met ’très bien à l’unanimité’ afsloot.

Irene is laureate van verschillende concoursen, zoals het “Nationaal Cello Concours”, het “Prinses Christina Concours”, het “Herman Krebbers Viool en Cello Concours” en het “Haydn Festival”, en was finaliste bij het “Mainardi Concours”, in Salzburg (Oostenrijk) en het “Janigro concours voor jonge cellisten” in Porec (Kroatië).

Het “Nationaal Muziekinstrumenten Fonds” heeft haar een Bertrand cello (2006) ter beschikking gesteld. Ze heeft een Hans Karl Schmidt stok in bruikleen van Henk te Hietbrink.

 

De Nederlandse pianiste Vera Kooper wordt beschreven als een sensitief en expressief musicus, met een indrukwekkende techniek en gepassioneerde toewijding. Vera begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en werd op dertienjarige leeftijd toegelaten tot de jong talentklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze studeerde bij de Russische pianopedagoog Kamilla Bystrova. Ze vervolgde haar opleiding bij David Kuyken en studeerde cum laude af in 2011. Ze verhuisde vervolgens naar Oostenrijk om bij George Kern te studeren aan de Universität Mozarteum in Salzburg (Oostenrijk), waar ze in 2015 haar solistendiploma ontving. Daarnaast werkte ze met Konstantin Bogino in de ‘Corso di Alto Perfezionamento ‘aan de Accademia Santa Cecilia in Bergamo (Italië) en ontving coaching en muzikaal advies van de legendarische Amerikaanse pianist Stephen Kovacevich in Londen, die haar beschrijft als ‘een buitengewoon begaafd en interessant kunstenaar ‘.

Op zestienjarige leeftijd won Vera Kooper de tweede prijs op het Internationale Steinway Concours in Amsterdam. In 2007 en 2008 ontving ze topprijzen op het Prinses Christina Concours, zowel als soliste als met haar duo partner violiste Emmy Storms. Deze successen resulteerden in uitnodigingen in binnen- en buitenland, optredens in het Concertgebouw (Amsterdam), de Doelen (Rotterdam), de Oosterpoort (Groningen), het Muziekcentrum Vredenburg (Utrecht), het Muziekgebouw Eindhoven en festivals zoals het Grachtenfestival Amsterdam, het Peter de Grote Festival, Musica Mundi Chamber Music Festival, Festival Musica Russa en het Aurora Chamber Music Festival en tournees door Nederland en Duitsland met orkesten zoals Sinfonia Rotterdam en het Nationaal Jeugdorkest.

In 2013 was Vera medeoprichter van het Delta Piano Trio, met violist Gerard Spronk en celliste Irene Enzlin. Oorspronkelijk bedoeld als een eenmalig project, evolueerde hun onderneming snel en werd een intensieve en succesvolle samenwerking. Het trio studeerde in Salzburg, Parijs en Bazel bij Wolfgang Redik (Wiener Klaviertrio), Rainer Schmidt (Hagen Quartet), Trio Wanderer en Anton Kernjak en won talloze prijzen, waaronder 1e prijzen op de Stasys Vainiunas International Chamber Music Competition in Litouwen (2014), het Salieri-Zinetti Internationale Kamermuziekconcours in Italië (2014), het Orlando Kamermuziekconcours in Nederland (2015) en het Orpheus concours in Zwitserland (2017). Met ongeveer 50 concerten per seizoen hebben ze uitvoerig opgetreden in Europa, Rusland, Israël, China, Korea, Indonesië en de Verenigde Staten op locaties zoals het Concertgebouw (Amsterdam), het National Center of Performing Arts (Beijing), de Gang Dong Art Centre (Seoul), St. Johns Smith Square (Londen) en het Jerusalem Music Centre. Ze verschenen op festivals zoals het New York Chamber Music Festival, het Swiss Chamber Music Festival, Musikdorf Ernen en het Salzburger Kammermusik Festival.

In 2017 brachten ze voor Naxos Records hun debuut-CD uit met werken van Sergei Taneyev en Alexander Borodin. Hun tweede CD, “The Mirror with Three Faces”, met werken van Lera Auerbach en Dmitri Shostakovich, geproduceerd door Odradek Records, werd uitgebracht in 2018 en ontving grote internationale bijval.

Hoogtepunten van de komende seizoenen zijn een uitvoering van Beethoven’s Triple Concerto met het Basel Chamber Orchestra, een residentie op het West Cork Chamber Music Festival, de première van een nieuw pianotrio van Lera Auerbach, een samenwerking met violist Nobuko Imai en andere concerten in Europa en China. In 2020 bracht Vera haar eerste solo-CD, “HOPE”, uit en momenteel maakt ze een uitgebreide tournee met presentator Floris Kortie en  “Het jaar 250 na Beethoven”, een theaterproductie over het leven en de pianosonates van Ludwig van Beethoven.

www.verakooper.com

 


Details

  • Artiest

    Delta Piano Trio
  • Instrument

    Ensemble